SaaS vai oma ohjelmisto?
SaaS eli “Software as a Service” on liikemalli monille ohjelmistoja myyville yrityksille. Hyvä esimerkki tästä on Netflix: Netflixillä on kuukausimaksu ja sillä saa käyttöön ohjelmiston, josta voi katsoa elokuvia. SaaS-palveluja myydään kuitenkin yleensä yrityksille, toisin kuin Netflix. Ne ovat yleensä yrityksille tehotyökaluja esimerkiksi myyntiä ja markkinointia varten.
Toisaalta ohjelmistoa tarvitseva yritys voi itse kehittää, ostaa tai teettää ohjelmiston, varsinkin jos yritys tarvitsee ohjelmistoa pitkäksi aikaa. Ohjelmistoa hankkiessa yritykset/yrittäjät joutuvat päättämään maksavatko ne SaaS-ohjelmistosta tai hankkivatko täysin räätälöidyn ohjelmiston. Yleensä täysin räätälöity ohjelmisto pitää teettää joltain ohjelmistokehitysyritykseltä (kuten Sunny Harborilta 🙂).
SaaS ratkaisussa seuraavat asiat ovat positiivisia puolia:
- Matala kynnys käyttöönotossa
- SaaS-ohjelmistot ovat jo kehitettyjä ohjelmistoja, joten niiden käyttöönotto on lähtökohtaisesti helppoa.
- Ohjelmisto oletettavasti toimii heti käyttöönotosta
- SaaS-ohjelmistoilla on harvoin “kasvukipuja”, eli siis niillä on harvoin suuria teknisiä vikoja, joita ilmenee käyttöönoton yhteydessä, sillä SaaS-ohjelmistoja ollaan käytetty paljon muiden asiakkaiden toimesta.
- Kustannustehokkuus (lyhyellä aikavälillä)
- SaaS-ohjelmiston käyttö on lähes aina halvempaa lyhyellä aikavälillä kuin kokonaisen ohjelmiston ostaminen. Se on varsinkin halvempaa kuin räätälöidyn ohjelmiston kehittäminen. Toisaalta jos jotain
- Automaattiset päivitykset
- Kun ostat ohjelmiston tai itse kehität sen päivitykset maksavat yhtä paljon - jos ei enemmän - kuin kehittäminen. SaaS-ohjelmistoihin tulee yleensä päivityksiä jatkuvasti, joten niistä ei tarvitse huolehtia.
Toisaalta räätälöidyn digitaalisen työkalun teettäminen ohjelmstokehittäjältä voi olla hyvä päätös:
- Ohjelmisto on täysin räätälöitävissä
- Sillä ohjelmisto kehitetään vain ja ainoastaan teidän yritystä varten sen ominaisuudet täysin perustuvat teidän tarpeisiin. SaaS-ohjelmisto ei välttämättä vastaa yrityksenne tarpeisiin kokonaan, joten tällöin räätälöidyn ohjelmiston hankkiminen voi olla tarpeen.
- Ohjelmiston käyttö loppuiäksi
- SaaS-ohjelmistot ostetaan “palveluna”, eli niistä pitää maksaa tietyin väliajoin. Kun hankit ohjelmiston kokonaisuudessa saat sen ohjelmiston itsellesi (tietysti sopimuksesta riippuen), joten saat oikeuden ohjelmiston käyttöön ikiajoiksi.
- Päivitykset ovat asiakkaan hallinnassa
- Ärsyttääkö uudet päivitykset Slackiin tai Windowsiin tai mihin tahansa muuhun ohjelmaan? Tunteen tajuaa varmasti kaikki tietokoneen käyttäjät. Tällaista tunnetta ei kuitenkaan tule itselle räätälöidyn ohjelmiston kanssa, sillä kehitys on täysin asiakkaan käsissä.
- Kustannustehokkuus pitkällä aikavälillä
- SaaS-ohjelmiston hinta voi nousta rajusti, joten niistä riippuminen päivittäisessä liiketoiminnassa voi koitua koko liiketoiminnalle vaaraksi. Pitkällä aikavälillä ohjelmiston hankkiminen itselle voi koitua halvimmaksi vaihtoehdoksi, sillä maksut ovat aluksi suuria, mutta sen jälkeen vähäisiä. Yleensä jäät kuitenkin maksamaan ohjelmiston ylläpidosta, joten varmista, että ylläpito paketti räätälöityyn ohjelmistoon on hyvä.
Hyviä (ja huonoja) puolia löytyy varmasti lisää molemmille puolille.
Jos yrityksesi pohtii näiden kahden mallin välillä, voimme auttaa! Ottakaa yhteyttä ja voimme vaikka pitää palaverin.